MKDNews.com

Оваа година од рак ќе умрат повеќе од 9 милиони луѓе

Оваа година од рак ќе умрат повеќе од 9 милиони луѓе
септември 14
18:37 2018

Истражувачите на Светската здравствена организација (СЗО) проценуваат дека оваа година од рак ќе заболат 18 милиони луѓе и дека од оваа болест годинава ќе починат повеќе од 9 милиони луѓе.

Меѓународната агенција за истражување соопшти дека во најголем број ќе починат заболени од рак на белите дробови, па од рак на дојка и од рак на дебелото црево.

Проценката на оваа агенција е базирана на податоци од 185 земји во светот според кои еден од пет мажи и една од шест жени во текот на животот заболуваат од рак.

Според истите податоци, повеќе од половина од смртните исходи од рак се во Азија, каде живеат околу 60 отсто од светската машка популација.

0 Comments

No Comments Yet!

There are no comments at the moment, do you want to add one?

Write a comment

Only registered users can comment.