MKDNews.com

Македонците да ги скријат срамните етикети на Гоце Делчев! Зошто тој е Бугарин !

септември 13
20:27 2013

УНЕСКО да ја поправи грешката и да им нареди на Македонците да ги покријат етикетите кои го претставуваат Гоце Делчев за Македонец како и знамето на Крушевската република,бараат Бугарските власти откако во Белград беа поставени во проектот „Замислувајќи го Балканот“.
Гоце Делчев е прогласен само за македонски национален херој , а под знамето се наведува дека било натпис на македонски јазик , што воопшто во тоа време не постоел и каков бил измислен 41 година подоцна изјави историчарот и шеф на НМИ , Божидар Димитров.

Ако тоа не биде направено ние ка ја напуштиме изложбата се заканија од Бугарското министерство за култура.

На ваквите бугарски реакции и провокации реагираше и Македонското министерсвто за култура  во кое се истакнува дека:

Проектот „Замислувајќи го Балканот“ е резултат на тригодишна работа, а на реализацијата на изложбата и претходеа многу консултации и усогласувања на текстовите кои се однесуваа на земјите-учеснички на проектот, реагираат од Министерството за култура, додавајќи дека бугарската реакција околу оваа изложба во однос на Македонија е задоцнета и има друга позадина која не е позната
„Изложбата успешно беше отворена за прв пат во Љубљана на 9-ти април 2013-та година за време на состанокот на министрите за култура на Југоисточна Европа. Исто така, по тој повод со поддршка на УНЕСКО и ИКОМ беше отпечатен и каталог кој е резултат на заедничката работа на сите координатори. Потенцираме дека отворањето на изложбата и печатењето на каталогот не беа предмет на забелешки на ниту една од земјите-учеснички во овој заеднички проект со УНЕСКО”,

0 Comments

No Comments Yet!

There are no comments at the moment, do you want to add one?

Write a comment

Only registered users can comment.