MKDNews.com

Уругвај ја легализира марихуаната

август 01
21:35 2013

Пратениците во Уругвај одобрија закон, кој најверојатно ќе ја легализира марихуаната,предаде ББС.
Ако документот биде одобрен од Горниот дом на парламентот, латиноамериканската држава ќе биде првата во светот со регулација на производството, дистрибуцијата и продажбата на марихуана.
Овој чекор на Уругвајската власти произлегува од желбата на Владата да ги лиши дилерите на дрога од добивка, како и да се одврати вниманието на наркоманите од силната дрога.
Според новиот закон државата ке го контролира целиот бизнис со канабис.
“Државата ќе ја преземе” контролата и регулирањето на увозот, извозот, насадете, одгледување,жетвата, обработката, чувањето, продажбата и дистрибуцијата на канабисот и производите од него “, се вели во законот.
Корисниците, ако се полнолетни, ќе бидат вклучени во посебен државен регистар. Тогаш тие ќе имаат право да купуваат до 40 г марихуана месечно во лиценцирани за овој вид продажба аптеки или да одгледуваат сами дома до 6 растенија.

0 Comments

No Comments Yet!

There are no comments at the moment, do you want to add one?

Write a comment

Write a Comment