MKDNews.com

Судбината на ова македонско девојче ја направи да биде пример за храбра девојка!

август 31
22:40 2013

Марина летото го минува во трошната куќа во селото, има мала соба, каде наместо под и тепих, гази на земја, спие на железен кревет, во зима се покрива со бодликава покривка ткаена од козјо влакно.

marinaМарина Подигачоска (20) живее сама во прилепското село Долгаец. Пред неколку години ги загубила родителите и останалa само со дедо и. Преживува со 5900 денари пари од државата – со нив се храни себе и дедо и, студира, плаќа сметки….

Марина е цврста девојка – одлучна да не потклекне. И покрај мачниот живот таа е успешен студент на Биотехничкиот факултет во Битола.  Не се жали толку на сиромаштијата, вели се снаоѓа за да преживее, но и недостига родителски совет во одредени моменти.

Приказната за Марина ја објави телевизијата Телма, веднаш ја пренесе и порталот факултети.мк, ја превземаме и ние со надеж дека сеуште има добри луѓе во нашата држава кои ќе издвојат малку од себе за на оваа храбра девојка да и го олесниме животот.

Марина летото го минува во трошната куќа во селото, има мала соба, каде наместо под и тепих, гази на земја, спие на железен кревет, во зима се покрива со бодликава покривка ткаена од козјо влакно.

За да ги плати студиите штеди – штеди девојчето од вкупно 6000 денари – и сепак успева да си собере доволно пари за студирање.

Патува на факултет со воз, а до пругата оди пешки до соседното село Слепче. Некогаш пешачи час и половина до дома.

Марина е пример за одлучна девојка која сама оди низ животот – и покрај сите тешкотии испитите ги полага редовно, има просек 8, се надева дека ќе го оствари сонот, да има сигурна работа, мирен живот и семејство кое ќе го храни со бескрајна љубов.

0 Comments

No Comments Yet!

There are no comments at the moment, do you want to add one?

Write a comment

Write a Comment