MKDNews.com

На денешен ден пред 70 години е формиран батаљонот Мирче Ацев

август 18
12:56 2013

На денешен ден пред 70 години, на Славеј планина е формиран првиот македонски партизански батаљон Мирче Ацев. Батаљонот Мирче Ацев е првата голема воена формација за борба против бугарските, италијанските и германските фашисти.
Претходно македонските партизани се бореле против фашистите во помали воени формации – партизански одреди.

Денес 18 август се слави како ден на Армијата на Република Македонија.

0 Comments

No Comments Yet!

There are no comments at the moment, do you want to add one?

Write a comment

Write a Comment