MKDNews.com

Македонец единстевен произведител на Киви во Канада

август 29
19:35 2013
фото: Рик Ернест

фото: Рик Ернест

Жителите на Бритиш Колумбиа велат тешко е да се одгледува Киви во Канада , но македонскиот имигрант Џорџ Петков кој одлгедува Киви е доказ дека тоа е можно.

Како што пишува локалниот весник „The Province“ Ѓорѓи (Џорџ) одгледува киви на земјиште од осум ари на фарма која произвела 20 тони киви минатата година и, очекува да произведе двојно повеќе оваа есен.

Иако Петков не е прв што пробал да одгледува Киви на областа на Канада заради јаките зими но тој вели дека киви се одгледува во блага клима, и штом растението че биде хибернација за зима, може да издржат температури до -20 степени.

Најголемата опасност е во доцна пролет одкога растението ќе почне да расте, додека мразот може да направи голема штета.

Покрај тоа што експертите велат дека климата се менува во околината на Ванкувер во просек има 14 дена каде што преовладува мразот.

Што се однесува до Петков, тој се надева дека ќе се прошири, и планира бербата во ноември да помине во најдобар ред.

фото: Рик Ернест

фото: Рик Ернест

 

фото: Рик Ернест

фото: Рик Ернест

0 Comments

No Comments Yet!

There are no comments at the moment, do you want to add one?

Write a comment

Only registered users can comment.