MKDNews.com

Изградиле 47 катен облакодер но заборавиле еден детал – лифт!

август 12
13:13 2013

Тоа е гигант кула  “In tempo”  во Бенидорм, Шпанија, 200 метри висока,  симбол на светла иднина во Шпанија. Сепак, во кулите, со 47 ката, лифтот оди само до 20 kат, и не постои повеќе простор за да се додаде лифт.

Архитектите , кои зборуваа  дека кулите се”визија за иднината” и “симбол на обновување на Шпанија од сериозна финансиска криза”, се откажат од своите работни места откако  ја савтиле  грешката што  ја направиле.

Оставката предизвика скандал, меѓу другото, затоа што на последните осум ката, што ги поврзува двете кули не беа завршени.

Зградите со 47 спрата простор за живеење според првичната идеја требаше еда имаат 20 ката, но амбициите на инвеститорите се зголемија , а тие на половина пат на проектот одлучиле  двојно да го зголеми бројот на спратови.

Но многу покасно  откријат дека тие заборавија да постават  лифтови кои ги има само до  20 кат, а до горе има само скали.

368015_zgrada-02_ff

Покрај кулите Шпанија е позната по уште едена неуспешена инвестиција, тоа е  аеродромот Ciudad Real, во близина на Мадрид, кој чини една милијарда  евра  се  затвори во  2012 година  поради малиот број на летови. Аеродромот сега се продава за 100 милиони евра.

0 Comments

No Comments Yet!

There are no comments at the moment, do you want to add one?

Write a comment

Write a Comment