MKDNews.com

Гробот на Александар сепак не е пронајден

август 23
19:46 2013

Грчкото Министерството за култура предупреди на „премногу смелите“ шпекулации дека во недомна пронајдената древна гробница може да се наоѓа и гробот на Александар Велики – јави дописникот на МИА од Атина.
Археологот Екатерини Перистери неодамна изрази надеж дека во гробницата е пронајден „значаен поединец или поединци“. Некои грчки информативни портали напишаа дека „во гробницата може да се наоѓа и долго бараниот гроб на воинствениот крал од четвриот век пред нашата ера Александар Велики, за кој се смета дека е закопан во Египет“.
Министерството предупреди дека е „премногу смело“ локацијата во близина на Амфиполис, 600 километри северно до Атина, да се поврзе со „историски личности“ пред ископувањето целосно да заврши.

0 Comments

No Comments Yet!

There are no comments at the moment, do you want to add one?

Write a comment

Write a Comment