MKDNews.com

Дали знаете дека Ајфонот, троши повеќе струја од фрижидер?

август 17
20:14 2013

Дали знаете дека вашиот Ајфон, троши поголемо количество електрина енергија од вашиот фрижидер. Новиот извештај покажува дека вашиот фрижидер годишно троши 322 киловат часoви енергија, а вашиот Ајфон троши дури 361 киловат часoви.
Всушност, целата таа енергија е искористена на бежичната конекција, користењето податоци и полнењето батерија. А студијата ја направи институтот “Breakthrough“.

Меѓутоа, тоа не е ништо во однос на информационите и комуникациските технологии ширум светот кои користат 10 % од светската струја.

Сегашните извештаи велат дека поради преголемото користење на оваа технологија, тој процент би можел да биде повисок.

0 Comments

No Comments Yet!

There are no comments at the moment, do you want to add one?

Write a comment

Only registered users can comment.