MKDNews.com

Шума во неверојатна подводна река (видео/фото)

јули 11
23:55 2013

Подземната река всушност претставува тенок слој на хидроген сулфат, кој што ја одвојува слатката и солената вода, па на длабочина до 29 метри, водата е слатка, кога доаѓа до слој од наведеното соединение, а од длабочината од 30 до 60 метри, водата станува солена.

Имено, добро познато е дека дел од најпрекрасните места на овој свет се и тешко пристапни, а таков е и случајот со ова фасцинантно место кое што се наоѓа во подводна пештера на полуостровот Јукатан во Мексико. Тука, она што изгледа како река која мирно тече низ пештера, всушност ја создава и една од најспектакуларните глетки снимени во досега под површината на водата.

Пештерата е наречена “Cenote Angelita” и се смета за едно од најубавите места во светот. Всушност, станува збор за река која тече низ вода, колку и тоа да звучи неверојатно! Подземната река всушност претставува тенок слој на хидроген сулфат, кој што ја одвојува слатката и солената вода.

http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=LFCvG72GbQI

[print_gllr id=10846]

0 Comments

No Comments Yet!

There are no comments at the moment, do you want to add one?

Write a comment

Only registered users can comment.