MKDNews.com

Нема да се укине забраната за пушење во затворено (видео)

јули 18
01:14 2013

Комисија за здравство одби да го дозволи пушењето во затворени простории на предлог на пратеникот од Либералната партија, Ивон Величковски. Величковски побара да се либерализира законот за заштита од пушењето, така што на угостителските објекти ќе им биде дозволено да се поделат на делови во кои ќе биде дозволено пушењето и на делови во кои ова нема да се толерира.

Според предлогот изнесен пред Комисијата здравство, се бараше ако просторот со кој располага е помал од 50 метри квадратни, сопственикот треба сам да одлучи дали во локалот ќе се пуши или не. Над 50 метри квадратни, во објектот да мора да има посебна просторија за пушачи. Тој напомена дека со Законот за пушење донесен 2010 година се намалил профитот на угостителите.
Ваквиот предлог го отфрлија пратениците од пратениците од ВМРО-ДПМНЕ со образложение дека пушењето е штетно, а Комисијата треба да се грижи за здравјето на граѓаните.

Претходно стигнаа и најавите дека поради поскапување на акцизите, од 4 до 10 денари ќе поскапат цигарите во земјава кон крајот на месецот.

Za Zivotot 22-02-2013 by 24vesti

0 Comments

No Comments Yet!

There are no comments at the moment, do you want to add one?

Write a comment

Only registered users can comment.