MKDNews.com

Индонезиски локал со нацистички обележја го шокира светот (фото)

јули 21
00:15 2013

Индонезиските власти веројатно ќе побараат од сопственикот на едно кафуле да го измени ентериерот на локалот со назив „Soldatenkaffee”, на чиишто ѕидови има нацистички симболи, меѓу другото и големо знаме со свастика и фотографија на германскиот нацистички водач Адолф Хитлер.
Сопственикот на „Soldatenkaffee” цел еден ѕид посветил на знаци и симболи и на периодот на нацизмот.

Кафулето се наоѓа во градот Бандунг, еден од индонезиските туристички центри, а е отворен во април 2011 година, меѓутоа дури од неодамна по написот во локален весник на англиски јазик, предизвика гневни реакции на некои странски туристи и Индонезијци.

Профилот на Facebook на кафулето содржи фотографии на вооружени Индонезијци во германски униформи од Втората светска војна.

Сопственикот Хенри Хулиан во одговорот до властите напомнал дека целта не му била да предизвика омраза, туку да привлече клиенти, и странски и домашни. „Јас сум деловен човек, не сум политичар. Имам право да го декорирам својот локал со што и да е што ќе ги привлекува луѓето. Сигурен сум дека не кршам никакви закони”, изјавил сопственикот.

Сепак, бил принуден привремено да го затвори локалот, а досега не се изјаснил да ќе го промени ентериерот, доколку властите и официјално го побараат тоа од него.

 

[print_gllr id=11629]

0 Comments

No Comments Yet!

There are no comments at the moment, do you want to add one?

Write a comment

Write a Comment