MKDNews.com

Фрчкоски: Блокадата на комисијата е поради отсуство на политичка волја (видео)

јули 19
17:21 2013

Нацрт извештајот кој го подготви Комисијата за расчистување на настаните од 24-ти декември, на околу 30 тина страни со хронологија на настаните, заклучоци и препораки и врз база на мартовскиот политички договор помеѓу политичките лидери и претставниците на ЕУ, е добра, многу добра основа за конечен извештај на комисијата.

Јасно е отсуството на политичката волја да се погледне во очигледното, да се најде решение за настаните, кое сите во Македонија и нашите пријатели во ЕУ го очекуваат од нас, изјави професорот Љубомир Фрчкоски.

Но, по консултациите што беа направени околу правните квалификации за настаните во собранието на 24-ти декември и споменатите препораки – јасно е отсуството на политичката волја да се погледне во очигледното, имено, да се најде решение за настаните, кое сите во Македонија и нашите пријатели во ЕУ го очекуваат од нас.

„Станува збор за отсуство на политичка волја за клучниот елемент кој имаме мандат да го направиме, а тоа е уставноста на настаните. Тоа не доведе во ситуација претседателот на комисијата да депонира оставка на својата функција и неа да ја достави до претседателот на државата. Практично и правно со тоа Комисијата ја запира својата работа- до конечна одлука на надлежните околу оставката на претседателот на комисијата. Значи нема опции комисијата да работи без претседател затоа што таа правно е заснована како целина со еден акт во овој состав. Што значи таа запира со работа и остави можност консултациите да продолжат, поинтензивно околу само две точки, на кој начин ќе ги вметне правните квалификации кои се преземени од вордингот на експертите на ЕУ“, изјави Фрчкоски.

0 Comments

No Comments Yet!

There are no comments at the moment, do you want to add one?

Write a comment

Write a Comment