MKDNews.com

Бугарија слави 110 години од Илинденското востание !?

јули 20
08:43 2013

Ни нема крај на добрососедството на Балканов….Се бројат деновите и се наближува 2 август, ден кога Македонија се подготвува да го слави Илинден, Востанијата, Крушевската република, Бугарија тргна на претек да го прогласи славењето за свое. Под наслов „110 години од Илинденското востание“ агенцијата БГНЕС дава слика за тоа што е Илинден, кои се востаниците и кој е народот ?
Ви го пренесуваме во целост:

„Илинденското востание од 1903 година во Македонија и Одринско е врв во национално-ослободителната борба на македонските и тракиските бугари.

Организатор на востанието е Внатрешната Македонско-Одринска Револуционерна Организација (ВМОРО). Во јануари 1903 година дел од членовите на ЦК свикуваат конгрес во Солун, кој одлучува да се укине присутното востание во Македонија и Одринско. На Смилевскиот конгрес на Битолскиот округ на ВМОРО се решава востанието да започне во окрузи на 20 јули (2 август) (Илинден). Почетокот на воените дејствија во Одринско се определува за 19 август (Преображение), а Серско округот треба да се укине на 27 септември (Крстовден). Затоа се смета идејата за перманентна револуција. Востанието ги опфаќа сите области на Битолскиот револуционерен округ. Ослободени се планинските области на Битолско, Леринско, Костурско, Охридска и Кичевско кааза (околија).

Во ослободеното Крушево е најавено привремено управување, познато под името Крушевската република која опстои 10 дена. Во градот е формиран привремена влада, во која влегуваат претставници на трите заедници – Бугари, Власи и гркомани. Никој не посегнува против мирното турско население. “Доблестно востание против цела империја” – со восхит ќе запише еден австро-унгарски дипломат.

Почетокот на востаничките дејствија во Битолскиот округ дава поттик на револуционерното движење и во Одринска Тракија. Согласност со одлуките на Солунскиот конгрес за прогласување на масовно востание во Странджанската област е свикан конгрес во месноста Петрова нива, кој изработува план за активностите и избира главен штаб во состав: Михаил Герџиков, Лазар Маџаров и Икономов Стамен. На 18 август воените дејствија почнуваат. Ослободени се Василико (ден. Царево) и Ахтопол, помогнам се турските делови кон Малко Трново и Лозенград.

Според податоците на мемоарите на внатрешната организација од 1904 година во Битолскиот и Одринскиот револуционерен округ станаа 239 борби, во кои учествуваат 26 000 востаници против 350-илјадити војска. Во борбите загинаа 994 востаници, опожарени се 201 села, убиени се 4.600 лица од мирното население, а други 25 000 луѓе, жители од Македонија и Одринско, избегнуваат во Кнежевството. Овие бројки се доказ за непримиримоста на населението во Македонија и Одринско со постоечкиот национални и социјални угнетувања, за непопустливоста и силна волја да живее слободно, за стремежот му да го отфрли османлиското владеење.

И ако во денешниот ден за новите генерации тоа е оддалечена време, гледано со многу романтичен или скептичен поглед, нека се вратат на него со стиховите или дневниците на Пејо Јаворов. А секогаш тетралогијата на Димитар Талев ќе биде не само тинг на Преспанското ѕвона или Гласовите кои звучат, а и повозвишено ,споменик за Илинден, што може да биде само пишаниот збор.“

Во еден друг текст пак објаснувајќи го верскиот празник св Илија под наслов „ На Илинден го почитуваме споменот на Свети Илија “ авторот заклучува,

Овој празник во Бугарија носи и друг знак, не помалку огнен – Илинденското востание од 1903 година. Ова е една од најпознатите горешти и трагични приказни во историјата на нашата земја (Бугарија ) за време на турското ропство, тешка последица од решенијата на Берлинскиот конгрес по Руско-турската ослободителна војна. По стар стил овој ден бил на 2 август, кога се е наведено Илинден. Но без оглед, дека не е точен историски датум денот на свети Илија е повод да ја набеднеме главата пред хероизмот и самопожертвователността на востаниците кои, за жал, ги споменуваме еднаш во годината.
(Превод http://lokalno.mk)

0 Comments

No Comments Yet!

There are no comments at the moment, do you want to add one?

Write a comment

Only registered users can comment.