MKDNews.com

НАСА лансирала телескоп за набљудување на Сонцето (видео)

јуни 28
14:40 2013

НАСА во орбитата го лансирала малиот телескоп ИРИС за да утврди на кој начин Сонцето ја загрева својата атмосфера на неколку милиони степени и како ги испраќа честичките што ги дефинираат границите на Сончевиот систем, пишува Сајенс.

Сончевата активност директно влијае врз климата на Земјата и вселената надвор од атмосферата. Соларните бури може да ги срушат енергетските мрежи, да ги попречуваат радиосигналите и комуникациите, навигацијата и другите сателити во орбитата.

„Живееме во многу сложено општество и Сонцето има улога во сето тоа“, изјавил физичарот Алан Наслов, научник од центарот на Локид мартин за вселенски системи и напредна технологија (Lockheed Martin Space Systems Advanced Technology) во Паоло Алто во Калифорнија, кој го дизајнирал и го изградил телескопот ИРИС

Веќе со децении научниците се обидуваат да ги разоткријат механизмите што го придвижуваат Сонцето, но сѐ уште не знаат како тоа успева да ослободи енергија од релативно студената површина (5.500 Целзиусови степени), која во атмосферата може да достигне и до 2,8 милиони Целзиусови степени.

44

nasa45

Tags

0 Comments

No Comments Yet!

There are no comments at the moment, do you want to add one?

Write a comment

Only registered users can comment.