MKDNews.com

„Луди мравки“ напаѓаат компјутери телефони ,и други електрични апарати (видео)

јуни 12
19:51 2013

ants_610x340

Инвазија на „луди мравки„ напаѓаат од жива стока до електрични апарати во неколку американски држави
Позната под името Ниландериа фулва, во народот ја нарекуваат жолта луда мравка потекнува од Бразил и Аргентина, а била пренесена од човекот на северно американскиот континент. Таа е мала со големина од три милиметри и живее буквално секаде.
Лудата мравка има непријатен гриз и многу се нападни. Влегуваат во куќи, автомобили и лаптопи и смартфоните. Најмногу ги привлекува електронските жици и компоненти, а причината не е откриена.

Една мравка доаѓа до трансформаторот и на топлите жици. Струјата веднаш го убива, но неговиот мев испушта мирис кои ги привлекува другите мравки. Набргу се собираат толку многу мравки што апаратите остануваат без доток на струја.

0 Comments

No Comments Yet!

There are no comments at the moment, do you want to add one?

Write a comment

Only registered users can comment.