MKDNews.com

Трамп потпиша декрет за искористување ресурси од Месечината

Трамп потпиша декрет за искористување ресурси од Месечината
април 07
08:27 2020

Доналд Трамп потпиша указ со кој се поддржува употребата на ресурси од Месечината и другите небесни тела.

Според Указот, „Американците треба да имаат право да спроведат комерцијално истражување, вадење и употреба на ресурси во согласност со важечките закони“.

Од правна и физичка гледна точка, вселенскиот простор е уникатно пространство за човечка активност и САД не сметаат дека е во јавен домен.

„Политиката на САД треба да биде стимулирање на екстракција и употреба на вселенски ресурси од страна на јавни и приватни актери”, се вели во Указот, со кој се отфрла Договорот за активности, изведени од држави на Месечината и други небесни тела, усвоени од Генералното собрание на ОН во 1979 година.

0 Коментари

Нема коментари!

Нема коментари во овој момент, сакате да напичите нов?

Напишете Коментар

Напишете Коментар

Напишете коментар

Следете не

  • Следете не на google +
  • Посетете го нашиот YouTube канал

Барај Вести