MKDNews.com

Во Кавадарци ќе се прави регионален вински музеј

Во Кавадарци ќе се прави регионален вински музеј
ноември 15
08:55 2019

Кавадарци ќе добие регионален вински музеј во градскиот парк. Едногласната одлука  за основање денеска ја донесе Советот на општина Кавадарци.

Според одлуката, средствата и имотот ќе се обезбедат од буџетот на општината, Министерството за култура и други извори.

Советниците позитивно го оценија елаборатот изготвен од Весела Честоева, кустос историчар на уметност и археолог при Музеј галерија Кавадарци.

На седницата беше кажано дека Тиквешијата е регион каде со векови се одгледувала виновата лоза.

– Музејот ќе ги обединува сите музеолошки дисциплини. Археолошка, етнолошка и историска – рече меѓу другото Честоева.

0 Коментари

Нема коментари!

Нема коментари во овој момент, сакате да напичите нов?

Напишете Коментар

Напишете Коментар

Напишете коментар