MKDNews.com

Костадинов: Мислењето на Венециската комисија сѐ уште не е официјално

Костадинов: Мислењето на Венециската комисија сѐ уште не е официјално
октомври 07
18:22 2019

Мислењето на Венециската комисија сѐ уште не е официјално, комуникацијата на ниво на институции продолжува. Ова го изјави портпаролот на СДСМ, Костадин Костадинов, запрашан за коментар во врска со нацрт-верзијата од Венециската комисија за Законот за употреба на јазиците.

„Непринципиелно е да коментираме нацрт-верзија, секако мора да оставиме Венециската комисија официјално да излезе со свое мислење, потоа ќе може да коментираме. Зошто не го коментираме? Од причина што сè уште постои комуникација помеѓу институциите и Венециската комисија во однос на насоките, мислењата, а со тоа се потврдува дека може да претрпи промени до официјалното објавување на нивното мислење, секако ќе оставиме простор да излезе официјалното мислење на Венециската комисија, а потоа ќе можеме конкретно да ги коментираме нашите ставови“, рече Костадинов.

Според нацрт-верзијата, Венециската комисија има забелешки и бара законот да се ревидира, без користење скратена собраниска постапка бидејќи, како што е наведено, иако се унапредува албанскиот јазик, на институциите им се наметнуваат нереални правни обврски.

0 Коментари

Нема коментари!

Нема коментари во овој момент, сакате да напичите нов?

Напишете Коментар

Напишете Коментар

Напишете коментар