Тогаш непознат љубител на овие историски предмети , кои потекнуваат од 1939 година и се меѓу главните обележја на кинематографијата, понудил милион долари за оној што ќе понуди информација.

Но , по десет години рокот на наградата истекол и сега не е познато дали важи понудата.

Во 2015 дури е снимен и документарен филм за кражбата на темно црвените чевли на Џуди Гарланд.