MKDNews.com

Мнозинството Грци сметаат дека евентуалното решение на името ќе биде поблиску до македонските позиции

Мнозинството Грци сметаат дека евентуалното решение на името ќе биде поблиску до македонските позиции
март 10
15:22 2018

Повеќе од половина испитаници (57.1%) во истражувањето спроведено за грчката телевизија „Action 24“ сметаат дека евентуалното решение на проблемот со името ќе биде поблиску до македонските позиции, а само 26.9 % поблиску до грчките „црвени линии“.

На прашањето: „Решението што ќе се одбере за името на Скопје, сметате дека ќе биде поблиску до она што го бара Грција или до она што го бара Скопје?“, 6 од 10 анкетирани одговараат дека ќе биде во корист на Македонија.

На ова прашање 57.1% одговориле дека ќе биде поблиску до она што го бара Скопје, 26.9% поблиску до она што го бара Атина, а 16% рекле дека не знаат или избегнале да одговорат.

Во истражувањето на јавното мислење, за конкретното прашање, направена е и анализа според политичката ориентација, возраста, полот, местото на живеење, степен на едукација и сл.

Од оние 57.1% што одговориле дека решението ќе биде поблиску до македонските барања, мнозинството, 74.5%, на последните парламентарни избори во септември 2015 гласале за опозициската Нова демократија, а 39.7% за СИРИЗА. Речиси 7 од 10 испитаници што сметаат дека решението ќе биде во прилог на Македонија, се самоопределуваат како десничари или радикални десничари. Во однос на полот, разликата меѓу мажите и жените е само 2.7%, додека пак 64.1% се со високо образование.

На политичката сцена во Грција, според одговорите на Грците вклучени во истражувањето, Нова демократија има двоцифрена предност пред владејачката СИРИЗА, а разликата е 10.2%. Коалициониот партнер во владата, според анкетата останува вон парламентот, а Златна зора е со стабилен рејтинг, како и на останатите анкети.

Поконкретно за Нова демократија се изјасниле 29.4 отсто од испитаниците, за СИРИЗА 19.2%, за Движење за промена (ПАСОК, Демократска левица, Река) 10.2%, за Златна зора 7.2%, за Комунистичката партија на Грција 6.3%, за Сојуз на централисти 2.7% и за Независни Грци 2.5%.

Доколку во недела се одржат избори, 7 од 10 Грци (73.3%) сметаат дека Нова демократија би била прва, а 18.7% одговориле дека СИРИЗА би победила.

0 Коментари

Нема коментари!

Нема коментари во овој момент, сакате да напичите нов?

Напишете Коментар

Напишете Коментар

Напишете коментар

Следете не

  • Следете не на google +
  • Посетете го нашиот YouTube канал

Барај Вести