MKDNews.com

Добрососедство на дело: Македонскиот јазик е дијалект на бугарскиот (видео)

Добрососедство на дело: Македонскиот јазик е дијалект на бугарскиот (видео)
ноември 21
18:28 2017

Бугарската лингвистка од Институтот за бугарски јазик при Бугарската Академија на науки, доцент Ана Кочева, во интервју за БНТ(бугарска национална телевизија) објави дека имаат ново гледиште за карактерот ,, на јазичната практика во Македонија“.

Според бугарските лингвисти, македонскиот јазик е -ДЕСТРУКТУРИРАН КНИЖЕВЕН БУГАРСКИ ЈАЗИК.

Таа рече дека всушност станува збор за прецизирање на нешто што 10 години го говорат и тврдат.

,,Македонскиот јазик е западно-бугарски дијалект, прецизираше и Венко Марковски кој учествуваше во првата комисија“- рече Кочева.

Според неа, не само во ,,Вардарска Македонија, туку во рекорден број региони е кодицифиран бугарскиот јазик“. Таа македонскиот јазик го нарекува ,,писмено регионална форма на бугарски јазик“.

 

0 Коментари

Нема коментари!

Нема коментари во овој момент, сакате да напичите нов?

Напишете Коментар

Напишете Коментар

Напишете коментар