MKDNews.com

Македонскиот народ меѓу најглупите во Европа!!?

Македонскиот народ меѓу најглупите во Европа!!?
јули 02
03:10 2014

Чешкиот математичар и лингвист Јакуб Мариан на својот блог објави интересна мапа на која ја прикажува просечната интелигенција на народите од земјите во Европа.

Како што напоменува во приложениот текст, мапата настанала според статистичките податоци од 2007 година, објавени во трудот „Г факторот на меѓународните споредби на когнитивните способности“ од Хајнер Риндмерман, кој користеше податоци од тестовите за интелигенција од европските држави.

„Квалитетот на едукацијата во голема мера влијае врз резултатите на тестовите за интелигенција, па пониските IQ вредности упатуваат на помал квалитет во образовниот систем, а не на природната интелигенција. Исто така, и условите во кои се прават тестирањата влијаат на резултатите од истите, па богатите земји често имаат подобри услови при спроведувањето на тестовите“, објаснува Мариан.

„На оваа мапа Косово е дел од Србија, а Крим од Украина. За жал, немаше податоци за Црна Гора“, додава Чехот.

Бројките од мапата се јасни и кажуваат сè. Погледнете ги добро.

wpid-inteligencija-jaku_677998s0.jpg

0 Коментари

Нема коментари!

Нема коментари во овој момент, сакате да напичите нов?

Напишете Коментар

Напишете Коментар

Напишете коментар