MKDNews.com

Си го сакаме нашиот ГТЦ

јуни 15
01:50 2013

Protest-Go-sakam-GTC_066-520x231
Стотици скопјани дојдоа да го прегрант Градскиот трговски центар (ГТЦ), собирајќи се попладнево на протест со кој сакаа да го искажат своето незадоволство од идејата тој да се претвори во барокна зграда. Меѓу оние кои протестираа, имаше професори, студенти, уметници…

Тие ја потпишуваа петицијата за спас на Трговскиот центар, а потоа држејќи се за раце, формираа жив штит, симболично прегрнувајќи го главното обележје на модерно Скопје.

Пред граѓаните говореа професорите Митко Ралев, Елизабета Аврамовска, Небојша Вилиќ, Мартин Гулевски и претседателката на ААМ, Даница Павловска. Меѓу граѓаните беше и Лидија Марковска, една од проектантите на ГТЦ.
Таа вели дека градбата на ГТЦ е таква што е невозможно да се подигаат столбови.

0 Коментари

Нема коментари!

Нема коментари во овој момент, сакате да напичите нов?

Напишете Коментар

Напишете Коментар

Напишете коментар